Interview
Vrijdag 16 april 15:35 - 16:10 uur
Frénk van der Linden interviewt Mardjan Seighali
Net als vorige congressen interviewt Frénk van der Linden ook dit jaar weer een bijzondere gast. Na de tweede ronde parallelsessies spreekt Frénk met Mardjan Seighali.
![]() |
Frénk van der Linden |
Frénk van der Linden wordt beschouwd als één van 's lands beste interviewers. Hij publiceerde sinds eind jaren zeventig talloze interviews, reportages en documentaires. Museum De Fundatie in Zwolle wijdde in 2017 een expositie aan zijn journalistieke portretten. De Volkskrant: “Van der Linden is de gelijke geworden van legendarische interviewers als Bibeb en Ischa Meijer”. Sinds enkele jaren is Frénk ambassadeur van Villa Pineda, platform voor kinderen van gescheiden ouders.
Onlangs verscheen van Frénk van der Linden:
In En altijd maar verlangen blikt meesterinterviewer Frénk van der Linden door middel van brieven aan zijn ouders terug op zijn eigen kinderjaren en de onderlinge relaties binnen het gezin. Het resultaat is een open, eerlijk en herkenbaar portret van een ouder-kindrelatie.
En altijd maar verlangen is een verzameling scènes uit een onmogelijk huwelijk, even innig als indringend beschreven in brieven van een zoon aan zijn overleden vader en moeder. Na een bittere scheiding wisselden zij veertig jaar lang geen woord meer met elkaar. Onderhuids leefde het verlangen voort, tot de dood aan toe.
Frénk van der Linden schetst hoe een bewogen verleden blijft bewegen, en hoe we tot onze laatste zucht in gesprek blijven met onze ouders – of we het willen of niet. Journalist Frénk van der Linden verloor in de afgelopen jaren zowel zijn moeder als zijn vader. Zijn ouders wisselden veertig jaar lang geen woord met elkaar, maar konden zich kort voor het overlijden van Frénks moeder toch met elkaar verzoenen.
‘Pijnlijk mooi; de ontleding van twee karakters, in een scherp en liefdevol familieportret.’ Tommy Wieringa
‘Het gaat om schrijnende ervaringen en herinneringen, maar Frénk vervalt nooit in dader/slachtoffer-retoriek. Hij maakt op intieme wijze het onbegrijpelijke en onvergefelijke aanvaardbaar. Ik kon het boek niet wegleggen, en vroeg mij af wat ik aan mijn eigen ouders zou schrijven. Dat zal voor veel lezers gelden.’ Justine van Lawick, psycholoog, Lorentzhuis Haarlem
Specificaties |
Foto: MonaVid Fotografie |
Mardjan Seighali |
Mardjan Seighali is directeur van Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF. Zij groeide op in Iran en is in 1990 voor het toenmalige regime gevlucht. Uiteindelijk is Mardjan met haar gezin in Nederland terecht gekomen. Daar viel vrijheid haar ten deel en sindsdien heeft ze geen dag nagelaten om die vrijheid te benutten en te koesteren. Mardjan is in de jaren negentig zelf financieel ondersteund door de stichting waar zij nu directeur van is. In de tussenliggende periode heeft ze als manager gewerkt in de jeugdzorg, in de reclassering en – verrassend voor iemand van niet-Nederlandse afkomst - bij Erfgoed Nederland. Politieke interesse heeft zij al sinds haar jeugd. In Iran had zij de vrijheid niet om zich politiek te uiten, in Nederland heeft ze zich jarenlang ingezet voor de lokale politiek in haar woonplaats Almere. Naast haar reguliere werk is zij ook al vele jaren bestuurlijk actief bij diverse organisaties. Zo zit zij onder meer in de Raad van Advies van het College voor de Rechten van de Mens en in de Raad van Toezicht van Paleis het Loo. Recent werd zij door het Humanistisch Verbond benoemd tot voorzitter van het bestuur. In 2019 ontving zij de prestigieuze Comeniusprijs, voor haar inzet voor onderwijs en wetenschap en voor de ontwikkeling van de internationale samenleving.
Onlangs verscheen van Mardjan Seighali:
Tot op de dag van Mardjan Seighali is het verhaal van een vrouw op zoek naar vrijheid in een onbekend land.
Als Mardjan Seighali op haar zesentwintigste in Nederland aankomt besluit ze alles op alles te zetten om haar leven zin en betekenis te geven. Ook al zijn de herinneringen aan de Iraanse gevangenis en het regime van ayatollah Khomeini nog vers, ze laat zich door niets en niemand meer tegenhouden.
Dertig jaar later vertelt Seighali haar verhaal, dat ze tot nu toe zorgvuldig voor zichzelf en de buitenwereld weggestopt had. Samen met schrijver en journalist Job Hulsman schreef ze een intiem en hoopgevend boek over volwassenwording, identiteit en een grensoverstijgende liefde.
Tot op de dag van Mardjan Seighali is een aangrijpend verhaal dat aanzet tot nadenken over een samenleving waarin mensen oog en oor hebben voor het verhaal van de ander – ook al komt die ander van ver.
'Een indrukwekkend verhaal over moed, veerkracht en de onstilbare honger naar vrijheid.' - Murat Isik
'Het verhaal van Mardjan daagt je uit om eerlijk naar jezelf te kijken. Wat zou ik hebben gedaan? Had ik zoveel moed getoond, zoveel doorzettingsvermogen? Lees dit boek.'– Gerdi Verbeet
'Het levensverhaal van Mardjan Seighali is zowel indrukwekkend als inspirerend. Een getuigenis van veerkracht en liefde.' – Fokke Obbema
Specificaties |