Keynotes
Wij nodigden weer een aantal gerenommeerde sprekers uit voor een keynote lezing.
Keynote 1 |
Prof. dr. Stefan van der Stigchel |
Keynote 2 |
Dr. Simone Goosen & Yordi Lassooy - Tekle |
Keynote 3 |
Prof. dr. Baudewijntje Kreukels |
Afsluiting |
Abbie Chalgoum (acteur/auteur) |
![]() |
Prof. dr. Stefan van der StigchelDe subjectiviteit van uw waarneming
|
Stefan van der Stigchel is hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Utrecht. Hij staat aan het hoofd van de onderzoeksgroep AttentionLab die onderzoekt hoe aandacht en visueel bewustzijn samen ons beeld van de wereld vormen. Het onderzoek van Stefan is in het verleden ondersteund door NWO Veni en Vidi subsidies. Op dit moment doet hij onderzoek naar visueel werkgeheugen, gesteund door een ERC Consolidator subsidie en NWO VICI subsidie. Naast zijn wetenschappelijke publicaties is Stefan auteur van de populairwetenschappelijke boeken 'Zo werkt Aandacht' en 'Concentratie', en meer recent 'Grip op je aandacht'. Zijn boeken worden internationaal uitgegeven, onder andere bij MIT Press.
De subjectiviteit van uw waarneming
In deze lezing zal Stefan van der Stigchel uitleggen hoe aandacht werkt en wat een bias in de aandacht betekent voor onze waarneming van de wereld om ons heen. Individuele verschillen in aandacht leiden tot verschillende interpretaties van de wereld en bewustwording van deze biases kan bijdragen aan een meer inclusieve samenleving. Wederzijds begrip begint met het bevragen van elkaars waarneming en durven te twijfelen aan je eigen interpretatie van de wereld.
![]() ![]() |
Dr. Simone Goosen en Yordi Lassooy-TekleSpraakverwarring in de spreekkamer?
|
Simone Goosen is epidemioloog en gepromoveerd op onderzoek naar de gezondheid van en zorg voor vluchtelingen in Nederland. Ze combineert sinds 1996 wetenschappelijk onderzoek met beleidsadvies, altijd op dit gebied van toegang tot en kwaliteit van zorg. Eerst vijf jaar voor de WHO in Afrika, vervolgens 17 jaar voor GGD GHOR Nederland.
Sinds 2019 ijvert Simone voor het terugkrijgen van tolken in de zorg en het sociaal domein. Zo zorgde ze namens de Johannes Wier Stichting voor gezondheidszorg en mensenrechten voor de gebruiksaanwijzing Zo schakelt u een tolk in, en de campagne Dit is een kind en geen tolk. De vergoeding van tolken binnen de GGZ – vanaf 18 jaar - is hiervan het eerste resultaat. Ondertussen leidt zij ook de ontwikkeling van een richtlijnmodule voor professionals in de zorg en het sociaal domein, voor het omgaan met taalbarrières.
Yordi Lassooy is een adviseur en trainer op het gebied van D&I, migratie en integratie in het breedste zin van het woord. Zij is bekend als landelijk sleutelpersoon/interculturele mediator en tolk. Vanuit haar eigen integratie ervaring en de behoefte van haar achterban heeft ze samen met gelijkgestemde collega’s de organisatie Cultuur in Harmonie opgericht. CiH is een organisatie die door kennisoverdracht bruggen bouwt tussen de verschillende culturele achtergronden in de samenleving. Yordi begeleidt en empowert nieuwkomers met hun integratie process in Nederland. Aan de andere kant geeft ze ook advies en cultuursensitiviteit trainingen/workshops aan de professionals die zich bezig houden met vluchtelingen en anderstaligen. Al jaren pleit ze ook voor aandacht voor onder andere mentale gezondheid van de nieuwkomers in het inburgeringstraject en daarbij geeft ze ook psycho-educatie trainingen.
Spraakverwarring in de spreekkamer?
Gelijkwaardig? Wat betekent het voor zorg- of hulpvragers om tegenover iemand te zitten die hun taal niet spreekt? En wat betekent het voor u als de taal een barrière is? Al sinds 2012 – toen de tolkentelefoon werd wegbezuinigd – zijn de zorgplicht, de toegang tot én de kwaliteit van zorg in het geding.
Soms worden kinderen ingezet om te vertalen. Parentificatie is een begrip dat u niet hoeft te worden uitgelegd. Dit is een kind en geen tolk is een van de krachtigste pleidooien die wij hebben ingezet voor onze campagne Tolken terug in de zorg, alstublieft. Krachtigste en meest tragische. Omdat de inzet van een kind in de spreekkamer niet alleen kan leiden tot medische missers, maar tot levenslange trauma’s.
Simone Goosen en Yordi Lassooy nemen u mee in verschillende facetten van spraakverwarring in de spreekkamer en geven u praktische tips voor het werken met tolken.
![]() |
Prof. dr. Baudewijntje KreukelsOver genderdiversiteit, genderincongruentie en transgenderzorg |
Baudewijntje Kreukels is hoogleraar Medische Psychologie, in het bijzonder van gender en geslachtsvariaties. Binnen het Kennis- en Zorgcentrum voor Genderdysforie van het Amsterdam UMC, richt zij zich in haar onderzoek op de ontwikkeling van genderidentiteit en genderincongruentie en de evaluatie van zorg voor genderincongruentie en variaties in de geslachtsontwikkeling. Ze was lid van het bestuur van de World Professional Association for Transgender Health van 2016-2020. Tevens is zij lid van de steering committees van the European Network for the Investigation of Gender Incongruence (ENIGI-psychologie) en het dsd-LIFE consortium en werkte ze mee aan de nieuwe versie van de Standards of Care van de World Professional Association for Transgender Health. Ze heeft meer dan 100 artikelen gepubliceerd in peer-reviewed journals en is (co)auteur van meer dan 12 boekhoofdstukken.
Over genderdiversiteit, genderincongruentie en transgenderzorg
In de maatschappij zien we de laatste jaren meer aandacht voor genderdiversiteit dan voorheen. Daarnaast is er een enorme toename is in aanmeldingen voor transgenderzorg. Dit roept de vraag op waar deze toename vandaan komt. Zijn er nu meer transgender en genderdiverse personen dan voorheen of weten ze de weg naar de zorg beter te vinden? De algemene gedachte is dat onder invloed van de toegenomen acceptatie van en bredere bekendheid met het fenomeen en het zorgaanbod, het aantal aanmeldingen van kinderen, jongeren en volwassenen met genderincongruentie en daarmee de vraag naar transgenderzorg sterk is toegenomen. We zien in groep aanmeldingen een grotere variatie aan genderidentiteiten en diversere behandelwensen. Er wordt dan gekeken wat passend is voor de betreffende persoon en zorg op maat geleverd. Samen komen zorgverlener en zorggebruiker tot een besluit over de te volgen stappen.
![]() |
Abbie Chalgoum'Ik blijf bij je' |
Abbie Chalgoum, geboren in 1979 in Marrakech (Marokko), emigreert in 1983 als peuter van Marokko naar Nederland. Dertig jaar later is hij dé knuffelallochtoon van Venlo; hij is een geliefd docent op het Valuascollege, speelt in de Venlose Revue, wordt Prins Carnaval, staat op de kieslijst van de PvdA in Venlo en kruipt in de huid van Jezus tijdens de Passiespelen. Hij is het toonbeeld van integratie en het leven lijkt hem toe te lachen, maar dan, in 2013, beleeft hij de donkerste nacht van zijn leven. Hij onderneemt een zelfmoordpoging, die hij ternauwernood overleeft. Zijn buitenkant laat de innerlijke destructieve demonen die hem verscheuren niet zien.
Dat lees je ook terug in zijn boek ‘Ik blijf bij je’; een ontroerend en beklemmend verhaal over de depressie die zich steeds meer aan hem vastklampte. Momenteel toert Abbie met zijn theatervoorstelling ‘Ik blijf bij je’ waarin hij zijn zeer persoonlijke verhaal vertelt: een identiteitscrisis, een zware depressie en de weg terug naar een lichter leven.
Het levensverhaal van Abbie Chalgoum
Wat als je het gevoel hebt dat je nergens bij hoort?
Wat als niemand ziet hoe bang je bent?
Wat als geen leraar vraagt waarom je blauwe plekken hebt..?
Abbie Chalgoum, weet precies hoe dat voelt.