Vijf Jaar Wetenschapsfonds Stichting WKK
Geheel overeenkomstig de doelstelling van de Stichting Wetenschapsbevordering Klinisch psycholoog en Klinisch neuropsycholoog (voortaan: WKK), werd in 2018 een begin gemaakt met het nadenken over en vormgeven aan een Wetenschapsfonds. Door jaarlijks een bedrag te doteren aan dit Wetenschapsfonds is de Stichting WKK in staat om wetenschappelijke onderzoeksprojecten die door beroepscollega’s worden uitgevoerd, (mede) te subsidiëren. Na afronding van de voorbereidende werkzaamheden, nodig voor de aanvraag- en beoordelingsprocedure, was het mogelijk om vanaf 1 december 2019 hiervoor aanvragen in te dienen. Elk jaar kan uiterlijk 1 juni een aanvraag volgens de vermelde vereisten worden ingediend via de website.
In 2020 zijn 4 aanvragen ontvangen, waarvan er twee door de beoordelingscommissie (samengesteld uit de Wetenschapscommissie) werden gehonoreerd. Een meerjarig onderzoek, met als titel: “Negatieve effecten van psychologische behandeling” dat plaatsvond aan de Universiteit Maastricht, werd ondersteund met subsidie. Een artikel “Als psychotherapie faalt” werd gepubliceerd in De Psycholoog (okt. 2018, p.10-21). Een ander onderzoek, uitgevoerd binnen Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie, getiteld “De effecten van Cognitieve werkgeheugentraining bij kinderen met een lichte verstandelijke beperking en neuropsychiatrische stoornissen (ADHD en ASS), werd onlangs afgesloten met een tweetal artikelen gepubliceerd in internationale wetenschappelijke tijdschriften.
In 2021 zijn 4 aanvragen ontvangen, aan een tweetal aanvragen werd subsidie toegekend. Aan ARQ Centrum 45 werd voor drie jaren het onderzoeksproject “PTSS en het autobiografisch geheugen bij getraumatiseerde vluchtelingen “mede gesubsidieerd. Daarnaast werd subsidie voor twee jaren verleend aan het onderzoeksproject “Parkinson Patiënt in Balans, online zelfmanagement training voor patiënten met de ziekte Parkinson” dat plaatsvindt binnen de Universiteit Maastricht en het Radboud UMC.
Ook werd in 2021 een overeenkomst gesloten tussen het bestuur van Stichting WKK en de TOPklas om een tweejaarlijks Meerdaags Seminar voor deelnemers binnen de TOPklas, te subsidiëren met een vast bedrag in 2022 tot en met 2026. Het eerste Meerdaags Seminar heeft plaatsgevonden en werd door de deelnemers in hoge mate gewaardeerd en beoordeeld.
In 2022 werden twee aanvragen ontvangen, waarvan één aanvraag na beoordeling werd toegekend. Het betreft een meerjarig onderzoeks- en promotietraject binnen de Rijks Universiteit Groningen naar “Seksuele gezondheid bij patiënten met een hersentumor die een protonenbehandeling krijgen”.
Daarnaast was het na enige jaren aan voorbereidingen mogelijk om per 1 april 2022 een Bijzonder Hoogleraar aan te stellen, in nauwe samenwerking met de Vrije Universiteit van Amsterdam, Karakter Kinder- en Jeugdpsychiatrie en Stichting Denkkracht. Een deel van de hiervoor benodigde kosten worden eveneens betaald uit het Wetenschapsfonds. Op 12 mei 2023 zal mw. prof. dr. D. Slaats-Willemse haar rede uitspreken, getiteld: Jong leren, over preventie van psychische problemen bij kinderen en de rol van de klinisch neuropsycholoog.
In 2023 was het niet mogelijk een aanvraag bij het Wetenschapsfonds in te dienen, in aanmerking genomen de inmiddels aangegane verplichtingen en de doorloop van de achterstand in inkomsten door de ondervonden beperkingen vanwege het COVID-19 virus.
Hopelijk zal dit in 2024 weer tot de mogelijkheden behoren. Op de website zal daarover zoals gebruikelijk tijdig mededeling worden gedaan.
G. (Bert) van Rossum, secretaris Wetenschapsfonds WKK